Što je finije, čaj od metvice ili čaj od mente?

ili je ipak najbolji čaj od nane, kako tvrde neki

metvica
Nekoć davno, dok sam bio u mrskoj JNA, radio sam u garnizonskoj ambulanti, ko brkati mladac s oštrim i šiljatim stvarima u rukama, dakle iz previjališta. Pa smo s vremena na vrijeme radili tzv. trebovanje, što bi reklo da popunjavamo apoteku s lijekovima, zavojima i sličnim stvarima. I ondak smo im mi ljijepo na papiriću običnom napisali da nam treba kamilica, a oni su nam službenim dopisom javili da nemaju kamilicu, ali imaju nešto slično, a zove se Flos chamomillae. Ilitiga cvijet kamilice.

Tu, naravno, nije kraj mojim mukama po latinskom. Nakon puno godina sam u jednoj ugodnoj krčmi rekao da nisam neki ljubitelj čaja, ali volim čaj od metvice. Pa su mi rekli da oni to nemaju, ali da imaju čaj od mente, a to je verojatno nešto slično, pa ako hoću, nema problema. Dobar je latinski komu ga je Bog dao, premda sam iz njega imao jedva dvojku radi onih silnih zakučastih delkinacija i konjugacija.

Dakle, metvica (Mentha), kod nas raste svuda i svakuda, samo da ima dovoljno vode i da je friški zrak i to bi bilo to. Jedna verzija je Mentha piperita ili paprena metvica, poznata kao pepermint, a druga je Mentha longifolia ili dugolisna metvica, a po čemu se razlikuje samo ime govori, premda znalci tvrde da je dugolisna ljekovitija, dakle ima snažno antibakterijsko i antioksidantsko djelovanje. Razlike u djelovanju čaja od jedni i druge su skoro nikakve, tako da je svejedno koju koristite.

Metvica se koristi kao lijek barem deset tisuća godina, a dobra je i kao aromatični dodatak jelu. Mentol je prisutan u sladoledima, slatkišima i raznim mastima, koje nas "hlade" i čine mlađima. No ipak je najbolja primjena metvice u tzv. "malim zelenima", karaktarističnima za zagorske krčme. Tako da je metvica i savršeno pomagalo za mir i dobro među ljudima. Ako s domaćim mužima popijete pokoji zeleni liker od metvice, zavoljet će vas svim srcem, a onda je kratak put do gemišta, čvaraka i finog domaćeg špeka. I pjesme "peharček moooj". Dakle, malo je reći da je metvica posve ok. Metvica je lijek i za tijelo i za dušu.


Komentiraj


trava

Jesu li vanzemaljci zapravo napušeni zeko?

ili je to ipak nosorog?

tito

Je li drug Tito bio iz svemira?

nova saznanja o bardu antifašizma

kivi

Pomažu li jabuke sazrijevanju žena?

Kivi - čudo kreacije

koale

Koale su glupe kao noć

plišani medvedići su čudo prirode

lubenice

Što je čovjek stariji, to je veća budala

imaju pravo mladi kada se sprdaju sa starekeljama

jura

Nije Jura, ali je stvarno mrcina

BREJKING NJUZ!!!!

taxi

Ma tko ih ne bi volio, o Kairu s ljubavlju; vol 4

by: Dino Džendžo

hodnik

Festival fantastične književnosti

hedonizam i kultura

laptop

E, da imam laptopa, vidio bi svirke

jel kad si pustiš neki film s jubita postaneš i redatelj?

parkic

Jel to old skul, majkemi?

ma old skul je. ili nije? neodlučan sam. a možda i nisam?